Варна

Варна

Things to do - general

Варна е град в североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града по сведения на НСИ към 31.12.2016 г. се изчислява на 335 177 души, което поставя Варна на трето място по големина в България след София и Пловдив. На територията му са разположени Адмиралтейството на Българската армия. Варна често се нарича „морската столица“ или „лятната столица на България“ и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което се смята, че е най-старото златно съкровище в света и е дало име на т.нар. Култура Варна. Но това, което прави уникална Варна, освен най-старото злато в света е и Международният балетен конкурс Варна, състоящ се на всеки две години в Летния театър на Варна през летния сезон.

Варна е кандидат за Европейска младежка столица 2016 г. и Европейска столица на културата 2019 г. Побеждава в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г. Сред международните културни събития, които се провеждат в града са фестивалите Варненско лято, Любовта е лудост, Златният делфин, Август в изкуствата, Видеохолика и други.

Информация за културата и историята

Катедралният храм Успение Богородично е направен по плановете на одески архитект като за модел е взет Петерховския храм в Петербург. Построен в центъра на гр.Варна и е втората по височина българска църква в страната, със своите 38м. Началото на строежа и е поставено по време на церемония, състояла се на 22 август 1880 г., при която княз Александър I Батенберг положил първия камък за бъдещата църква. На 30 август 1886 г. се отслужва и първата литургия. Близо 55 години по-късно е изградена камбанарията. Катедралният храм Успение Богородично днес е част от символите на град Варна.

Зоопарк Варна

Зоопарк Варна 2

Зоопаркът в град Варна е разположен в Морската градина и е създаден през 1961 г., като първоначално разполага с 9 екземпляра. Днес той разполага с 72 вида животни и птици, 17 от които са защитени видове. От няколко години Зоопаркът изпълнява функцията и на спасителен център. В него може да разгледате както животни и птици характерни за Балканския полуостров, така и някои екзотични видове.

 

 

Регионален исторически музей - Варна

Регионален исторически музей - Варна

Във фондовете на Регионален исторически музей - Варна се пазят повече от 100 000 предмета, открити във Варна, региона и цяла Североизточна България. Намира се в сградата на някогашната Девическа гимназия. Помещава се в 32 зали на площ 2000 кв метра. Основан е през 1887 г. от братята Карел и Херман Шкорпил. Тук се намира най-голямата мезолитна колекция от кремъчни сечива в Югоизточна Европа, най-големите колекции в България от антични теракоти, надгробни релефи, лампи и стъклени съдове. Най-значимите експонати в музея са от Варненския енеолитен некропол.

 

Бутик Сплендид Хотел

Бутик Сплендид Хотел

ул. Братя Шкорпил 30, 9000 Варна, България, Варна
Това място за настаняване е на 14 минути пеша от плажа. Хотел Сплендид се намира в центъра на Варна, Информация