Пловдив

Пловдив

Things to do - general

Пловдив е вторият по големина град в България с население 343 424 души по настоящ адрес (към 31.12.2016 г.). Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът под тепетата“. Пловдив е управленски център на област Пловдив, община Пловдив, община Марица, община Родопи и се явява най-голямото стопанско ядро на Южния централен район.

В Пловдив се провеждат множество културни прояви: международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум „Sounds of The Ages“, международният фолклорен фестивал „Пловдив“ и др.

Пловдив е градът от България, избран за европейска столица на културата за 2019 година[9] съвместно с още един европейски град — Матера в Италия.

Информация за културата и историята

10 забележителности в ПловдивАнтичен театър

Античният театър в Пловдив е изграден през II век. Намира се в Стария град на Пловдив. Смята се, че е сред най-добре запазените антични театри в света. В миналото Античният театър в Пловдив е събирал до 7 хиляди души. Античният театър е един от символите на Пловдив и една от най-популярните забележителности в града.

 

 

 

 

Катедрален храм „Успение на Света Богородица”

10 забележителности в Пловдив

 

Изграждането на катедралата започва в средата на XIX век на мястото на малка църква. До днес това е един от най-красивите храмове в Пловдив. Обърнете специално внимание на камбанарията, по проект на Йозеф Шнитер. Катедралата се отличава с красиви стъклописи и стенописи. Заслужава си подробно да разгледате и дървения резбован иконостас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Градска художествена галерия

10 забележителности в ПловдивСградата да на Градската художествена галерия е още един символ на Пловдив, проектиран от Йозеф Шнитер. Помещава се в сградата на Девическото училище. Част от експозицията са накои от най-важните творби от Възраждането до днес.

 

 

 

 

 

 

 

Цар Симеоновата градина

 

10 забележителности в Пловдив

Ако времето е приятно, задължително отделете време за разходка в Цар Симеоновата градина. Цар Симеоновата градина в Пловдив е един от най-красивите паркове в страната и наскоро бе изцяло обновен. Не пропускайте през лятото да разгледате пеещите фонтани.

 

 

 

 

 

Джумая Джамия

10 забележителности в Пловдив

Джумая Джамия е втората по големина джамия в България. Намира се в центъра на Пловдив и е изградена през XIV –XV век. Внимание заслужава вътрешността на джамията заради красивите стенописи на растителни  елементи и цитати от Корана.

 

 

 

 

Boutique Guest House Coco

Boutique Guest House Coco

Hristo Dyukmedzhiev 32, Пловдив - център, 4000 Пловдив, България, Пловдив
Бутиковата къща за гости Коко предлага климатизирани стаи с безплатен WiFi в Пловдив. Намира се близ Информация